Afsluiten Verlies en Winstrekening NAV2009

Afsluiten WenV-rekeningen
Met deze batchverwerking sluit u de opbrengsten- en kostenrekeningen af en brengt u het jaarresultaat over naar de balans. Tijdens de batchverwerking worden voor alle grootboekrekeningen van het type “Resultatenrekening”, posten gemaakt waarmee de respectievelijke saldo's worden geannuleerd. Dat wil zeggen dat elke post het totaal is van alle grootboekposten op de rekening in het af te sluiten boekjaar. Deze nieuwe posten worden tegengeboekt op de “rekening resultaat lopend boekjaar”.
De boekingsdatum die tijdens de batchverwerking in het dagboek worden opgenomen, is altijd een Ultimo-datum voor het boekjaar.
De Ultimo-datum is een fictieve datum tussen de laatste dag van het oude boekjaar en de eerste dag van het nieuwe jaar. U moet het dagboek zelf boeken*,omdat de posten niet automatisch worden geboekt tijdens de batchverwerking.

*Indien een rapportage valuta werd ingesteld, wordt het dagboek met de jaarresultaten automatisch geboekt.

U kunt de batchverwerking Afsluiten WenV-rekeningen meerdere keren gebruiken. Dit doet u wanneer u na-boekingen heeft ingegeven na het afsluiten van de WenV-batchverwerking. Om de batchverwerking te starten,typ in de zoekfunctie typ WenV-rekeningen.

Einddatum boekjaar: De einddatum van het afgesloten boekjaar wordt automatisch voorgesteld. Deze datum wordt in het programma gebruikt om de Ultimo-datum te bepalen. (U31/12/2013)
Fin. dagboeksjabloon: Voer de naam in van de dagboeksjabloon waarin u de posten wilt opnemen. Klik op de Assist Button rechts van het veld voor een overzicht van de bestaande dagboeksjablonen.

Fin. dagboekbatch: Voer de naam in van de dagboekbatch waarin u de posten wilt opnemen. Klik op de Assist Button rechts van het veld voor een overzicht van de bestaande dagboekbatches.

Documentnr.: Als u de velden "Fin. Dagboeksjabloon" en "Fin. Dagboekbatch" heeft ingevuld, wordt tijdens de batchverwerking in dit veld automatisch het volgende beschikbare nummer uit de nummerreeks voor de batchverwerking ingevoerd. U kunt dit veld ook handmatig invullen.

Resultaat lopend boekjaar: Voer de rekening in waarop u de resultaten van het lopende boekjaar wilt opnemen. Klik op de Assist Button rechts van het veld om de rekening te selecteren.

Omschrijving: Voer een omschrijving in voor de posten. De standaardtekst is "Afsluiten WenV-rekeningen".

Afsluiten per -Bedrijfsunit: schakel dit selectievakje in als u voor elke bedrijfsunitcode een post wilt maken.

Afsluiten per -Dimensies: klik op de AssistButton rechts van het veld en selecteer de dimensie codes als u voor elke dimensie in de grootboekrekening een post wilt maken. Als u niet wilt afsluiten per bedrijfsunit of dimensie, wordt voor elke rekening één post gemaakt.

Klik op "OK" om de batchverwerking te starten.
Klik op "Annuleren" om het venster te sluiten als u de batchverwerking op een ander tijdstip wilt uitvoeren.

Type in het zoekvenster Diversendagboeken en kies de sjabloon & batch die u in de batchverwerking gebruikt hebt. Klik daarna "Boeken" (Post of F9) in het lint om het dagboek te boeken.
Aanmaakdatum: 09-02-2018 09:06      Laatst bijgewerkt: 14-11-2022 14:15
Bestanden
DataImage70.png
33 KB